Köket.se har tagit fram en lista som hjälper till att leda oss rätt genom året. Listan över juli hittar du här, men du kan också välja vilken månad du vill veta mer om och få en lista på vad som gäller under de olika perioderna – en jättehjälp för alla som vill, men inte vet på rak arm vad det är som gäller 

Eftersom att juli erbjuder en del bär, rabarber och grönsaker har vi letat fram några recept där mycket av det som erbjuds under månaden är inkluderat eller där råvaror kan bytas ut för att matcha säsongssortimentet.  

De lite sötare godsaker som erbjuds under månaden är bland andra aprikoser, blåbär, fikon, hallon, jordgubbar, körsbär, melon, nektariner och persika. Och vad passar bättre än att göra en god efterrätt eller frukost på dessa en varm julidag? 

Till frukosten kan en hallon och blåbärssmoothie vara uppfriskande. Använd gärna bären tillsammans med yoghurt – som innehåller probiotika  vilket maximerar blåbärets hälsofrämjande egenskaper. Receptet som Ernst Kirschsteiger har tagit fram till köket.se innehåller dessutom kardemumma och honung. Receptet hittar du här. Häll upp denna i en glasburk du har hemma och ta med dig till picknicken eller drick den på vägen till jobbet.  

(Foto: Tiago Faifa / Unsplash)

Till lunch kan du sno ihop en sallad på exempelvis rödbetor, spenat, sallad och sedan lägga till en bit getost. Här hittar du ett grundrecept på getostsallad med rödbetor, byt bara ut det som inte är i säsong till det som du hittar på listan och lägg till exempelvis fikon för sötmaFikon är med på säsongslistan och skapar en fin smaksensation tillsammans med getosten. 

En väldigt god och ofta uppskattad efterrätt är paj. Det kanske kan kännas märkligt att ta fram en paj under sommarmånaderna, men denna är en somrig variant med en fyllning av persikor och hallon. Det är en ganska tidskrävande paj, där degen behöver förgräddas, men trots det kommer deatt vara värd den nedlagda tidenDet blir en underbart somrig och god paj med den söta smaken från persikorna som bryts av med syrligheten från hallonen. Recept på persikopajen med hallon hittar du här. Vill du göra den ännu somrigare kan du byta ut förslaget att servera med lättvispad grädde till vaniljglass istället 

(Foto: LuAnn Hunt / Unsplash)

Även fläder är i säsong under juli, vilket betyder att det äntligen är hög tid att göra egen flädersaft.  
ICAs recept på detta hittar du här vill du ha ett recept med mindre socker finner du detta här – en raw och sockerfri fläderblomssaft från maasindagg.se som är sötat med honung. 

Förutom att skapa något efter recept kan man äta mycket precis som det är – exempelvis jordgubbar. 

Jordgubbar är ett antioxidantrikt bär som dessutom hjälper till att skydda emot UV-strålning i och med sitt innehåll. Ett riktigt superbär eftersom det även innehåller magnesium, koppar, b-vitaminer, jod OCH mer C-vitamin än apelsiner. Dessa kan du ju äta rakt av som de är, eller med en god glass.  

Ät efter säsong och håll dig själv och klimatet glatt. Juli är en perfekt månad att maxa intaget av antioxidanter och goda vitaminer.  

(Foto: Hanne Hoogendam / Unsplash)