Visste du att det i Köpenhamn finns fler cyklar än invånare? Redan 1910 fick staden sin första cykelbana och idag är det världens mest cykelvänliga stad. Upplev staden på bästa sätt med tips från en ’local’. 

En stad för cykelfantaster

Köpenhamnaren älskar sin cykel. Det är ett snabbt, bekvämt, hälsosamt, klimatvänligt och billigt sätt att ta sig runt i staden – varje dag, året om. Det danska cykelmekkat översvämmas av tvåhjulingar och för de flesta är cykeln det givna valet av transportmedel. Medan bilisterna sitter fast i trafikstockning trampar cyklisterna smidigt fram utan problem.

Den årliga cykelrapporten bekräftar att cykling fortfarande är det föredragna transportmedlet bland Köpenhamns invånare. 49 procent av alla resor till arbete och studier sker på cykel och 62 procent av köpenhamnarna väljer att cykla till jobbet eller skolan. Totalt cyklas 1,4 miljoner km i staden på en genomsnittlig vardag – en ökning med 22 procent sedan 2006.

Köpenhamns framtid är ljus

För att förbättra luftkvaliteten och minska trafikbelastningen ytterligare har Köpenhamns kommun tagit fram en plan som ska öka cykeltrafiken till 50 procent innan 2025 – ett mål som ser ut att överskridas redan i år. Cykelstiprioriteringsplanen fokuserar på att öka tillgängligheten och säkerheten för rutinerade cyklister såväl som för nykomlingar, skriver Forbes.

Att minska bilanvändningen och öka cykelanvändningen kommer med många fördelaktiga hälsoeffekter. År 2018 publicerade Dansk Industri en analys av de ekonomiska vinsterna av en ökning på tio procent – friskare medborgare som cyklar till arbetet skulle resultera i 109.000 färre sjukdagar varje år, som i sin tur sparar företagen upp till 620 miljoner kronor årligen.

Foto: Unsplash/Shane Rounce

Låt staden visa sina bästa sidor

Som turist är det enkelt att anpassa sig efter köpenhamnarnas manér. Staden kryllar av cyklar att hyra så att du, precis som en äkta dansk, kan uppleva staden på bästa sätt. Se till att planera in en heldag på cykel och kartlägg en tur som passerar etapperna nedan.

H.C Andersens sjöjungfru

Den Lille Havfrue är en liten skulptur belägen precis intill Kastellet, norr om Nyhavn. Trots att storleken gör de flesta besvikna, är det ett kulturellt måste för en weekend i Köpenhamn. Det räcker gott och väl att passera på cykel och göra ett snabbt stopp för att knäppa en bild. Ställ sedan cyklarna och ta en promenad runt kastellet för att uppleva en enastående grönska och en svårslagen utsikt.

Foto: Unsplash/Sergio Rodriguez

Kung Christians gula by

Nästa etapp är Nyboder – den gula byn i staden. Kvarteret byggdes av Christian IV för att förse personalen i den snabbt växande kungliga danska marinen och deras familjer med boende. Idag utgör husen en historisk sevärdhet där endast personer som arbetar i försvaret får lov att bo.

Bli del av ett världsrekord

Cykla sedan till Nørrebrogade och passera punkten där hela 40.000 cyklister trampar förbi varje dag – ett världsrekord som än en gång gör Köpenhamn till en helt unik cykelstad. Ta dig över Dronning Louises bro och fortsätt upp till den färgstarka stadsdelen Nørrebro.

Kommunen i kommunen

Intill Nørrebro ligger Frederiksberg – en egen kommun omsluten av Köpenhamn. Här finns, precis som i resten av huvudstaden, bostäder, mysiga caféer, små butiker och vackra byggnader. I parken Frederiksbergs Have ligger både Köpenhamns Zoo och Frederiksbergs slott som båda är värda ett besök.

Foto: Unsplash/Febiyan