Risken för vattenrelaterade olyckor ökar när vi befinner oss på stränder och vid hav under sommaren. För en trygg strand- och badupplevelse för alla behöver man som vuxen ha full koll. Akutsjuksköterskan Camilla Thurell tipsar i ett inslag.

Risken för olyckor under badsäsongen är stor. Många råkar ut för fysiska skador som benbrott eller skador relaterade till hopp från brygga, exempelvis skärsår eller liknande. Tyvärr ökar risken även för drunkningsolyckor.

I ett inslag i TV4:s Nyhetsmorgon gästar akutsjuksköterskan Camilla Thurell studion där hon delade med sig av viktiga tips när det kommer till att vara proaktiv i vattnet. Hon slår även hål på myten att det skulle vara uppenbart och synligt att någon är illa ute.  Experten menar att det inte är så det går till. En drunkning sker väldigt tyst och är person nära drunkning finns det ingen energi kvar till att själv försöka larma.

”När det gäller små barn är det uppsikt som gäller”

Nyckeln till att undvika farliga situationer är att ha uppsikt, menar hon. Hennes tips i korthet:

– Lägg ifrån dig mobiltelefonen
– Passa ansvaret mellan de vuxna, en har alltid uppsikt.
– Låt inte äldre barn passa mindre barn
– Lämna uppblåsbara leksaker som kan driva ut hemma.
– Tänk på att exempelvis armpuffar endast är ett flythjälpmedel.

Camilla Thurell säger att man som förälder bör vara med i aktiviteterna, även när det gäller de äldre barnen. Man ska inte överskatta deras förmåga – det är stor skillnad på att bada i en uppvärmd och stillsam pool och att bada i en sjö eller i havet där det finns vågor och är kallare. Hon belyser även att man som vuxen inte heller bör bada på egen hand.

Båtvett

Det är inte bara vid badande man behöver vidta försiktighetsåtgärder, utan även vid båtfärder.

Flytväst är ett måste för både vuxna och barn. Barn bör ha en flytväst med krage som vänder barnet, så att ansiktet inte fortsätter att vara under vatten, understryker Camilla Thurell.

Många vuxna slarvar med flytvästen, men vad man ska tänka på när det gäller flytväst är att man kan trilla i långt ut på sjön. Undsättning kan ta lång tid om detta sker och då behöver man hjälp av flytkraften. Och slår man i huvudet och blir medvetslös är flytvästen livsavgörande.

HLR – helt avgörande

Hon avslutar med att tipsa om att gå en Hjärt- och lungräddningskurs och konstaterar att HLR är ”helt avgörande” om olyckan skulle vara framme.

(Foto: Cameron Stow / Unsplash)